Το ΡΙΚ ως πρωταγωνιστικός βραχίονας ενημέρωσης άρχισε από πέρυσι και θα κορυφώσει το 2024, εκστρατεία πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης για το κυπριακό με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Η εκστρατεία αυτή υλοποιείται μέσα από διάφορες δράσεις, εκδηλώσεις και καινούργια προγράμματα σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, τα οποία το ΡΙΚ ανακοίνωσε την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στο χώρο του Αρχείου του.
Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές, κρατικοί και άλλοι αξιωματούχοι, δήμαρχοι κατεχόμενων δήμων, πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων κατεχόμενων κοινοτήτων, εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας και άλλων κοινωνικών συνόλων.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο με τις νέες παραγωγές που η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΡΙΚ ετοιμάζουν και θα μεταδώσουν εντός του 2024 καθώς και τα αφιερώματα που θα εντάξουν στη ροή τους καθημερινά και εβδομαδιαία προγράμματα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις παραγωγές διαδραματίζει και το Αρχείο του ΡΙΚ, με την παραχώρηση αρχειακού υλικού της περιόδου.
Συγκεκριμένα η τηλεόραση του ΡΙΚ θα προβάλει μεταξύ άλλων εντός του 2024: ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «60 χρόνια ΟΥΝΦΙΚΥΠ», ένα ντοκιμαντέρ σε τρία μέρη για τους αιχμαλώτους πολέμου, ένα ντοκιμαντέρ σε δύο μέρη για την κατάληψη της Κερύνειας, μια μεγάλου μήκους παραγωγή με συνεντεύξεις ανθρώπων που έζησαν την τραγωδία με γενικό τίτλο «50 ερωτήματα και απαντήσεις» καθώς και ένα ενδιαφέρον ερευνητικό υλικό υπο μορφή ντοκιμαντέρ τόσο για το πραξικόπημα όσο και τους πολλαπλούς κοινωνικούς τρόπους που μας έχουν επηρεάσει τα γεγονότα του 1974. Θα προβληθεί επίσης ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Συλλογικό μας Τραύμα» που αφορά τη λογοτεχνία της εισβολής και ένα άλλο ντοκιμαντέρ με αφηγήσεις και μαρτυρίες συμπατριωτών μας που έζησαν τη συμφορά. Στο πλαίσιο της εκπομπής «Κύπρος- Ένα Προσκύνημα» θα πραγματοποιηθούν διάφορα αφιερώματα σε κατεχόμενες εκκλησίες. Επίσης το ΡΙΚ ετοιμάζει μια σειρά μυθοπλασίας 14 επεισοδίων για την τραγωδία του ‘74 με τίτλο «Θυμάρι και Αλμύρα».
Παράλληλα από την αρχή του 2024 προβάλλεται σύντομο βίντεο με αρχειακό υλικό για το πραξικόπημα και την εισβολή κάθε βράδυ πριν από το δελτίο ειδήσεων και έχει προγραμματιστεί άλλη μια προβολή σύντομων βίντεο με γενικό τίτλο «Δεν ξεχνώ» καθημερινά κατά την διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων. Όλα τα υφιστάμενα τηλεοπτικά προγράμματα θα διαφοροποιήσουν το πρόγραμμα τους εντάσσσοντας ειδικά αφιερώματα. Στην αρχική σελίδα της Πλατφόρμας του Αρχείου ΡΙΚ Ψηφιακός Ηρόδοτος, https://www.digital-herodotus.eu/, προτείνεται καθημερινά και καθόλη τη διάρκεια του 2024, υλικό σχετικό με τα γεγονότα του 1974.
Το ραδιόφωνο του ΡΙΚ ετοιμάζει και θα μεταδώσει ραδιοφωνικές εκπομπές στο πλαίσιο της συνεργασίας που διατηρεί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο «Με το βλέμμα στραμμένο στο φως», μια σειρά εκπομπών με τον δημοσιογράφο Παύλο Παύλου, για το ρόλο που διαδραμάτισε το ραδιόφωνο του ΡΙΚ το 1974 με τίτλο «Mνήμης Κατάθεση», ενώ υφιστάμενες εκπομπές όπως οι «Εμείς κι ο Κόσμος μας», «Απογευματινός Καφές», «Νοσταλγίας Γη», «Με δυόσμο και βασιλικό» και «Δίσκος είναι και γυρίζει» θα ετοιμάσουν εκτενή αφιερώματα. Με πρωτοβουλία του ραδιοφώνου θα παρουσιαστεί επίσης σε θεατρική παράσταση το έργο «Μισός αιώνας γιασεμί» που πήρε το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς 2023. Επίσης τα υφιστάμενα ραδιοφωνικά προγράμματα θα κάνουν ειδικές εκπομπές αφιερωμένες στις μαύρες μέρες του 1974.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ Σταύρος Γεωργιάδης τόνισε ότι στόχος του ΡΙΚ ως η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση είναι να διαφωτίσει και να επικαιροποιήσει τη συνεχιζόμενη τραγωδία που βιώνει ο λαός μας, αξιώνοντας τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων, την επίλυση του κυπριακού και την επανένωση του τόπου.
Σε ότι αφορά τις δράσεις ο κύριος Γεωργιάδης ανέφερε ότι το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων ετοίμασε το 2023 μια αφίσα-σύμβολο, που έχει ήδη αποσταλεί σε αξιωματούχους της Πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας και προσωπικότητες της πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Παράλληλα, πρόσθεσε, σχεδιάστηκε και λογότυπο που θα συνοδεύει και θα υποστηρίζει τις δράσεις του ΡΙΚ καθ όλη τη διάρκεια του 2024. Επίσης αφαιρέθηκαν τα ζωντανά χρώματα από τα λογότυπα των καναλιών μας και αντικαταστάθηκαν με μαύρο για το υπόλοιπο του έτους ενώ στην τηλεοπτική οθόνη θα βλέπουμε και το λογότυπο που θα συνοδεύει αυτή την προσπάθεια. Ακόμη μια από τις δράσεις αυτής της εκστρατείας είναι ο σχεδιασμός μιας καρφίτσας, που όλοι οι άνθρωποι του ΡΙΚ, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, θα φορούν στο πέτο, για να στείλουν το μήνυμα ότι δεν ξεχνούν και αποτίουν φόρο τιμής.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι το ΡΙΚ θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τους απόδημους και τις πρεσβείες μας, εκδηλώσεις με συμβολική σημασία στην Κύπρο καθώς και σε πόλεις του εξωτερικού όπως η Αθήνα, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες, πρωτεύουσες καίριας σημασίας.
Στον δικό του χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος ανέφερε ότι τα όσα προγραμματίζει εδώ και καιρό η Δημόσια Ραδιοτηλέοραση, πέρα από μια σημαντική προσπάθεια επικαιροποίησης του κυπριακού προβλήματος 50 χρόνια μετά, πρωτίστως στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε Κύπρο και Ελλάδα ώστε το ΡΙΚ να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα επανένωσης του νησιού, χτίζοντας γέφυρες με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και επιχειρώντας μια εκ νέου καταγραφή απόψεων, μαρτυριών και διαθέσιμου αρχείου, κυρίως μέσα από κυπροκεντρικές παραγωγές.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε δραματοποιημένη αφήγηση της κυπριακής τραγωδίας με τίτλο «50 χρόνια σε μια βαλίτσα» με πρωταγωνιστή τον διακεκριμένο ηθοποιό Σταύρο Λούρα σε κείμενο που έγραψε ο δημοσιογράφος του ΡΙΚ, Θεόδουλος Κουλλαπής και μουσική της Μαρίνας Χαραλάμπους.
Η μικρή έκθεση στη σκηνή «Βαλίτσες του 1974» είναι έργο της εικαστικού Πόπης Νικολάου για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν προσφυγικά αντικέιμενα και συγκλονιστικές φωτογραφίες του φωτογραφικού αρχείου «Δια Χειρός Αττίλα» της φωτορεπόρτερ Κάτιας Χριστοδούλου.