Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος (1909-1990) στο ΡΙΚ. 17.05.1979.©

Το Έργο

Ο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» (2013) αφορούσε ένα πρωτοποριακό έργο διάσωσης και ανάδειξης ιστορικού αρχείουαπό την Κύπρο και το Αιγαίο. Με την χρήση της νέας τεχνολογίας το ΡΙΚ υλοποίησε την ψηφιοποίηση σημαντικού μέρους του μοναδικού οπτικοακουστικού του αρχείου, καθώς και μέρος του ραδιοφωνικού του αρχείου, που αντανακλά την πορεία της Κύπρου και του λαού της για περισσότερο από μισό αιώνα. Ανάλογη εργασία σε εφημερίδες και χειρόγραφα έγινε από τις δημόσιες βιβλιοθήκες της Λέσβου, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης και της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης». Μπορείτε να περιηγηθείτε στο ψηφιοποιημένο υλικό τωνβιβλιοθηκών, μέσω των συνδέσμων http://www.cplm.gr/ και http://dspace.cplm.gr/.

Υλικό

Το Έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» εντάσσετο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας, που καλύπτει όλη την επικράτεια της Κύπρου, την Κρήτη, και νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου. Το σύνολο των πολιτισμικών αρχείων του ΡΙΚ, τα οποία ψηφιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου Έργου, επίσης αναδεικνύονται μέσω της αναβαθμισμένης παρούσας πλατφόρμας. Μεταξύ αυτών, και τα ντοκουμέντα της κρίσιμης περιόδου 1974-1978. Και αυτή η πράξη είχε συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εταιρικό Σχήμα

Λογότυπο ΡΙΚ Λογότυπο Πανεπιστήμιου Αιγαίου Λογότυπο Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης

Το εταιρικό σχήμα του Έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος» αποτέλεσαν το ΡΙΚ, ως επικεφαλής Εταίρος, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης και η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης». Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, του οποίου κύριο χαρακτηριστικό είναι η ανάπτυξη νέων γνωστικών αντικειμένων, τα οποία να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης τεχνολογίας, είναι ένα από τα νεώτερα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Διαθέτει 17 Τμήματα και 28 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και έχει ως Διοικητική έδρα την Μυτιλήνη. Η Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη Μυτιλήνης διαθέτει πάνω από 100.000 τίτλους έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού. Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης» είναι η δέκατη Ιστορική βιβλιοθήκη της Ελλάδας και διαθέτει πάνω από 12.000 βιβλία

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή, στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστεί για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλεί να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί, εισέρχεται στην πλατφόρμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στη ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέπει να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.