Στη δημοσιότητα νέο ιστορικό υλικό από το Αρχείο ΡΙΚ

20 Ιούνιος 2024

Νέο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον ιστορικό υλικό δίδεται στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες από το Αρχείο του ΡΙΚ. Το αρχειακό υλικό αφορά την περίοδο 2003-2004 και τα όσα πολύ σημαντικά διαδραματίστηκαν στην Κύπρο και το εξωτερικό, γύρω από το Σχέδιο Ανάν, αλλά και την προηγηθείσα διάνοιξη των οδοφραγμάτων, 29 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή. Η δημοσιοποίηση του υλικού, το οποίο αφορά σημαντική πτυχή του Κυπριακού προβλήματος, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του ΡΙΚ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από τα τραγικά γεγονότα του 1974.

Το υλικό, άρχισε ήδη να αναρτάται στην Πλατφόρμα του Αρχείου ΡΙΚ «Ψηφιακός Ηρόδοτος»: https://www.digital-herodotus.eu/archive/search-results/?search=google&search_submit=%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7

Στις πρώτες πενήντα ώρες των συγκεκριμένων αρχείων, οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν σε εικόνα και ήχο, τις μακρές διαβουλεύσεις οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και των δύο Κοινοτήτων της Κύπρου για την συνομολόγηση και υποβολή του Σχεδίου Ανάν, την επίσκεψη του ιδίου του κ. Ανάν στην Κύπρο το 2003, τον βαθύ προβληματισμό και τις δραματικές συζητήσεις που ακολούθησαν της υποβολής του Σχεδίου και την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στις 24 Απριλίου 2004.

Στα νέα ντοκουμέντα, τα οποία δίδονται στη δημοσιότητα, προβάλλεται επίσης η διάνοιξη των οδοφραγμάτων στην Κύπρο, το 2003 και η μαζική διέλευση Ελληνοκυπρίών και Τουρκοκυπρίων, με κοινό πόθο να επισκεφθούν τα σπίτια και τις περιουσίες που άφησαν πίσω το 1974.

Τα νέα αρχεία αποτελούν μέρος ιστορικού υλικού της περιόδου 1990-2010, τα οποία ψηφιοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο συνεργασίας του Αρχείου του ΡΙΚ με την EBU και την Εταιρεία Google. Το έργο περιελάμβανε την ψηφιοποίηση 18.000 ωρών αρχειακού υλικού. Το ΡΙΚ αποτελεί τον πρώτο Ευρωπαικό Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης που ολοκλήρωσε με επιτυχία το συγκεκριμένο έργο.