Διάκριση του Αρχείου ΡΙΚ από την UNESCO

06 Ιούλιος 2023

News - 6.7.23 Διάκριση του Αρχείου ΡΙΚ από την UNESCO UNESCO ΑΡΧΕΙΟ.jpg

Εκδήλωση για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου, με την ευκαιρία των 20 χρόνων της Σύμβασης της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023, στον υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Υφυπουργείο Πολιτισμού και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο εναρκτήριο καλωσόρισμά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ αναφέρει: «Ο όρος «πολιτιστική κληρονομιά» έχει αλλάξει σημαντικά περιεχόμενο τις τελευταίες δεκαετίες, εν μέρει λόγω των μέσων που ανέπτυξε η UNESCO. Η πολιτιστική κληρονομιά δεν εξαντλείται σε μνημεία και συλλογές αντικειμένων. Περιλαμβάνει παραδόσεις ή ζωντανές εκφράσεις που κληρονομήθηκαν από τους προγόνους μας και μεταβιβάζονται από εμάς στους απογόνους μας». Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Χατζηγιάννης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και στο έργο της Κυπριακή Εθνικής Επιτροπής UNESCO για την ανάδειξη της: «Οι εγγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί από κοινότητες και φορείς της Κύπρου, αναδεικνύουν τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές, προσαρμοζόμενη στους εκάστοτε κοινωνικούς και πολιτισμικούς μετασχηματισμούς».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα 30 στοιχεία που συμπεριλήφθηκαν στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τα έτη 2019 μέχρι 2023 και απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά εγγραφής στους αντίστοιχους αιτητές. Απονεμήθηκε, επίσης στο Αρχείο ΡΙΚ και στο έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» το Πιστοποιητικό Εγγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο Καλών Πρακτικών για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρίζοντας ότι: «το Αρχείο ΡΙΚ αποτελεί τον σημαντικότερο Φορέα διάχυσης της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Κύπρου, διά μέσου της εικόνας και του ήχου. Πρωταρχικός του στόχος είναι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου […] Μέσα από το Αρχείο και τα προγράμματά του, το ΡΙΚ συμβάλλει στην καταγραφή, διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και της Ελλάδας, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε, επίσης, η πρώτη προβολή της σύντομης ταινίας «Εγγραφές της Κύπρου στους Παγκόσμιους Καταλόγους Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO» και ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τη Βερόνικα Αλωνεύτου και την Έλενα Ξυδά.