Χαιρετισμός της Διευθύντριας ΓΤΠ κας Σόφης Μιχαηλίδου - Τελετή Έναρξης του Έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος II»

12 Δεκέμβριος 2017

Χαιρετισμός της Διευθύντριας ΓΤΠ κας Σόφης Μιχαηλίδου

140 χρόνια ιστορίας τυπωμένα σε χαρτί

140. 140 χρόνια. 140 χρόνια ιστορίας του τόπου μας, του κόσμου μας. 140 χρόνια ιστορίας και πολιτισμού τυπωμένα σε χαρτί εφημερίδας. Εφημερίδες τις οποίες έχουμε, Όλες! Το Αρχείο Εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών διαθέτει όλες ανεξαιρέτως τις εφημερίδες που εκδόθηκαν στην Κύπρο, από την πρώτη-πρώτη μέρα του 1878 μέχρι και τις εφημερίδες που κυκλοφόρησαν σήμερα, 12 Δεκεμβρίου 2017... Σήμερα όμως είναι μια σημαντική μέρα. Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα διότι σηματοδοτεί την διάθεση όλου αυτού του υλικού στο κόσμο της Κύπρου. Σήμερα ξεκινάμε επίσημα τη διαδικασία ψηφιακής διάσωσης ενός σημαντικού μέρους των 10,000 τόμων εφημερίδων που βρίσκονται στο Αρχείο μας, αυτού του συσσωρευμένου πλούτου γνώσης που διαθέτει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μιας από τις σημαντικότερες ιστορικές πηγές μελέτης και έρευνας της χώρας.

Με την πολιτιστική μας κληρονομιά να βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο και μπροστά σε νέες προκλήσεις, λόγω των αναπτυξιακών πιέσεων, της επέμβασης της τεχνολογίας στην πληροφόρηση, αλλά και της μετάλλαξης της κοινωνίας η προστασία για μελλοντική αξιοποίηση των πολιτιστικών και ιστορικών αυτών στοιχείων είναι απαραίτητη, όχι μόνο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και της συλλογικής μας μνήμης αλλά και ως νήμα που δένει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων μας.

Με το να αναγνωρίζουμε και να προωθούμε τη συμβολή της κουλτούρας και του πολιτισμού μας στη φυσική και εθνική επιβίωση του λαού μας, αναγνωρίζουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας ως ξεχωριστές οντότητες που είναι φορείς μιας συγκεκριμένης και διαχρονικά καταξιωμένης ιστορικότητας και εθνικής ταυτότητας. Τιμούμε και αναγνωρίζουμε επίσης, τη συλλογική μας μνήμη, το ιστορικό και πολιτιστικό νήμα της οποίας είναι στέρεα συνδεδεμένο με τα ελληνικά και ευρωπαϊκά ιδεώδη.

Αυτά τα ιδεώδη λοιπόν στηρίζει, εκφράζει και προωθεί ο «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ» αφού φέρνει μαζί την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη, δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με την συνεισφορά της Ευρώπης, προκαλεί δημιουργία και παραγωγή, διαφυλάσσει και μεταδίδει γνώση, αξιοποιεί τεχνογνωσία, εμπειρία, εξειδίκευση, τεχνολογία.

Στην Κύπρο, η πνευματική κληρονομιά αναδεικνύεται σταδιακά ως ένα πεδίο που εμπνέει περηφάνια και είναι καθήκον μας να μεριμνήσουμε έτσι ώστε η πρόσβαση σε αυτό να είναι απρόσκοπτη. Είμαι περήφανη που το Γραφείο του οποίου προΐσταμαι, συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά αισθάνομαι και έντονα την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους μου τους συνεργάτες για την επιτυχία του προγράμματος αυτού αλλά ιδιαίτερα την Ελέγκω Φραγκουλίδου και τον Αλέξη Αλέκου για το όραμα, τη συνέπεια και την σκληρή τους δουλεία, τον Βάσσο Κωνσταντίνου για την δημιουργία και προστασία του αρχείου μας για 10ετίες ολόκληρες, τον Χρίστο, τον Στέλιο, τον Μαρίνο και τον Γιώργο για τη συνεισφορά τους στη ψηφιοποιήση του πλούτου αυτού αλλά και στη διάχυσή του στο κοινό, μέσω των 3 κέντρων τύπου που λειτουργεί το γραφείο μας σε Λευκωσία Λεμεσό και Λάρνακα, και που σύντομα θα γίνουν 5 με την προσθήκη της Πάφου και της Αγίας Νάπας.

Η αγάπη, η συνέπεια και το αίσθημα ευθύνης και των 3 συμμετεχόντων, δημιουργούν την εγγύηση επιτυχίας για τον «Ψηφιακό Ηρόδοτο ΙΙΙ» και μας επιτρέπουν να οραματιζόμαστε επιπλέον έργο.

Προσβλέποντας λοιπόν στον Ψηφιακό Ηρόδοτο 3, 4, και 5,όπως και στο επερχόμενο Μουσείο Φωτογραφίας και Έντυπης Δημοσιογραφίας που ετοιμάζουμε, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών μέσω της λειτουργίας μας τόσο ως Αρχή Επικοινωνίας του κράτους, όσο και ως Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης και Εκδοτικός Οίκος της Δημοκρατίας, δηλώνει το διαχρονικό του παρόν στη διαφύλαξη, την προβολή και δημιουργία Ιστορίας και Πολιτισμού.

Ευχαριστώ όλους και καλή δουλειά.