ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΠΡΟΥ 1959-1962 «Ο ΛΑΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΘΕΛΕΙ…»

30 Αύγουστος 2019

Η ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ που «ζωντανεύει» μέσα από μία συλλογή ταχυδρομικών φακέλων

Η αγάπη και η θέρμη με την οποία αγκαλιάστηκε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και που εισέπρατταν για δεκαετίες οι άνθρωποι που εργάζονταν σ’ αυτό, καταδεικνύεται και εκδηλώνεται σήμερα, με διάφορους τρόπους. Η τότε Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία, ο πρόδρομος του ΡΙΚ, αποτέλεσε για αρκετά χρόνια μοναδικό μέσο ενημέρωσης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας των ανθρώπων της Κύπρου. Ιδιαίτερα, οι εκπομπές του Ραδιοφώνου του ΡΙΚ ήταν πολύ δημοφιλείς αφού έδιναν την ευκαιρία στους ακροατές να συμμετέχουν με τις δικές τους αφιερώσεις τραγουδιών σε αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το Αρχείο ΡΙΚ γίνεται συχνά κοινωνός τέτοιων εκδηλώσεων αγάπης καθώς και έκφρασης νοσταλγικών αναφορών στην τότε «χρυσή» περίοδο του ΡΙΚ από παλιούς ακροατές και τηλεθεατές του. Πρόσφατα, το Αρχείο του ΡΙΚ, είχε την ευχάριστη τύχη να ενημερωθεί και να παραλάβει με χαρά μέρος μίας συλλογής ταχυδρομικών φακέλων εκ μέρους του κ. Χριστάκη Ιωάννου, Προέδρου της Κυπριακής Φιλοτελικής Εταιρίας. Με αφορμή την αγάπη για τον φιλοτελισμό, ο κ. Ιωάννου διατήρησε για πολλά χρόνια, με πολλή προσοχή και σεβασμό, ταχυδρομικούς φακέλους που λάμβανε από εργαζόμενο στο ΡΙΚ, για σκοπούς συλλογής γραμματοσήμων. Οι ταχυδρομικοί αυτοί φάκελοι προέρχονταν από τις αμέτρητες επιστολές ακροατών που κατέφθαναν καθημερινά στο ΡΙΚ, στο πλαίσιο της ραδιοφωνικής εκπομπής «Ο λαός τραγούδι θέλει…» (1959-1962), ζητώντας να μεταδοθεί ένα ελληνικό τραγούδι της επιλογής τους και να ακουστεί η αφιέρωση τους.

Σε σχετικό σημείωμα για την ιδιαίτερα ξεχωριστή αυτή συλλογή, που παρέδωσε στο Αρχείο του ΡΙΚ ο κ. Ιωάννου, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η συλλογή αυτή ακριβώς σκοπό έχει να δείξει την καθολικότητα της επιθυμίας αυτής από τις επιστολές που στέλλονταν από όλες τις τάξεις του κυπριακού λαού και αυτό βγαίνει από το γραφικό χαρακτήρα πάνω στους φακέλους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποικιλία και η ιδιομορφία των παραλλαγών με τις οποίες είναι γραμμένη η διεύθυνση «ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΠΡΟΥ» και ιδιαίτερα η λέξη «ΙΔΡΥΜΑ» που φαίνεται ότι ταλαιπώρησε αφάνταστα τους αποστολείς!»

Η ιδιαιτερότητα της συλλογής αυτής επικεντρώνεται στην τότε ταχυδρομική σφραγίδα όπου φαινόταν καθαρά το όνομα του χωριού, κωμόπολης ή πόλης του αποστολέα. Η συλλογή περιλαμβάνει φακέλους από χωριά της Κύπρου όλων των επαρχιών. Συγκινητική δε είναι η ανακάλυψη της ύπαρξης φακέλων που προήλθαν από ακροατές αποστολείς των σήμερα κατεχόμενων χωριών και πόλεων μας. Σε ένα από αυτούς βρέθηκε μάλιστα αυτούσια η επιστολή ακροατή από το κατεχόμενο χωριό ‘Ασσια (Αμμόχωστος), με την οποία ζητούσε συγκεκριμένο τραγούδι το οποίο και προφανώς δεν μεταδόθηκε ποτέ..

Μικρό δείγμα από τη συλλογή παρουσιάζεται στο φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί, στο οποίο ξεχωρίζουν οι ταχυδρομικές σφραγίδες από το χωριό Ακάκι και των κατεχόμενων χωριών Αυλώνα και Γερόλακκος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδονται στον κ. Ιωάννου για την προσφορά του στο Αρχείο του ΡΙΚ.

IMG_20190830_115758.jpg