ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

29 Μάρτιος 2022

3716 ιστορικά αρχεία τα οποία ψηφιοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εμβληματικού έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος II» φυλάσσονται από σήμερα και στο Κρατικό Αρχείο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα αντίγραφα παραδόθηκαν, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, από τον Γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ κ. Θανάση Τσώκο, στον Αναπληρωτή Έφορο του Κρατικού Αρχείου Δρα Χρίστο Κυριακίδη. Η παράδοση των πολύτιμων αρχείων, 3680 οπτικοακουστικά, συνολικής διάρκειας 450 ωρών και 36 μουσικά, διάρκειας 50 ωρών, δεικνύει τη σημασία που οι δύο Φορείς αποδίδουν στη φύλαξη ιστορικών ντοκουμέντων σε δύο διαφορετικούς, αλλά ασφαλείς αρχειακούς χώρους. Τα δύο πρώτα αντίγραφα των ψηφιοποιημένων αρχείων καθώς και το πρωτότυπο υλικό φυλάσσονται στο Αρχείο του ΡΙΚ. Στο Κρατικό Αρχείο φυλάσσεται από το 2016 και το τρίτο αντίγραφο των ψηφιοποιημένων αρχείων της περιόδου του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974. Τονίζεται ότι η πρόσβαση στα συγκεκριμένα αρχεία θα εξακολουθήσει να γίνεται μέσω του Αρχείου του ΡΙΚ και της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Ψηφιακού Ηρόδοτου https://www.digital-herodotus.eu/

Τόσο τα αρχεία τα οποία παραδόθηκαν σήμερα, όσο και εκείνα του 2016, αφορούν υλικό πνευματικής ιδιοκτησίας του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Αντιπροσωπεύουν τις πλέον κρίσιμες στιγμές της ιστορίας του τόπου, όπως καταγράφηκαν αποκλειστικά από το ΡΙΚ κατά την περίοδο 1955-1990. Μικρό μέρος του υλικού της περιόδου 1974 καταγράφηκε από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά εξασφαλίσθηκε με πλήρη δικαιώματα μετάδοσης από το ΡΙΚ.

Μετά την τελετή ο κ. Τσώκος τόνισε ότι είναι καθήκον του ΡΙΚ στις μέρες μας να διαφυλάξει, να αποκαταστήσει, να ψηφιοποιήσει και να τεκμηριώσει το αρχειακό υλικό του. Παράλληλα ευχαρίστησε τις 170.000 επισκέπτες του Ψηφιακού Ηρόδοτου, ένας μεγάλος και πολύ υποσχόμενος αριθμός επισκεπτών, ο οποίος πολλαπλασιάζει την ευθύνη για να ολοκληρώσει την εθνική και ευρωπαϊκή αποστολή του για την καταγραφή και διαφύλαξη της ιστορίας. Από την πλευρά του ο κ. Κυριακίδης εξέφρασε τη χαρά του Κρατικού Αρχείου για την παραλαβή του 2ου μέρους των πιστοποιημένων εγγράφων και τόνισε ότι η σημασία είναι διπλή, διότι το υλικό διαφυλάσσεται και είναι προσβάσιμο στους ερευνητές.

Το νέο υλικό το οποίο θα φυλάσσεται από σήμερα και στο Κρατικό Αρχείο, αφορά:

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

  • Περίοδος Αγγλοκρατίας και Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ (1953-1960)
  • Περίοδος της ανακήρυξης και λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας έως τα γεγονότα του πραξικοπήματος και της εισβολής (1960-1974)
  • Περίοδος μετά το θάνατο Μακαρίου (1978-1990)

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Ανέκδοτο υλικό, με ηχογραφήσεις γνωστών Κυπρίων δημιουργών, όπως αυτό ηχογραφήθηκε είτε στους ραδιοθαλάμους του ΡΙΚ, είτε σε ζωντανές συναυλίες. Τα αρχεία αφορούν τους ακόλουθους Κύπριους δημιουργούς:

  • Σόλων Μιχαηλίδης
  • Θεόδουλος Καλλίνικος
  • Γιώργος Κοτσώνης
  • Μάριος Τόκας
  • Μιχάλης Χριστοδουλίδης
  • Νάσος Παναγιώτου

Στην τελετή παράδοσης των αντιγράφων του ιστορικού αρχείου του ΡΙΚ προς το Κρατικό Αρχείο παρέστησαν η Προϊστάμενη του Αρχείου ΡΙΚ κα Φοίβια Σάββα και η Λειτουργός Κρατικού Αρχείου κα Κούλα Πιερή. Οι εκπρόσωποι του Κρατικού Αρχείου ξεναγήθηκαν στο Αρχείο και το Μουσείο του ΡΙΚ και ενημερώθηκαν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, δεδομένης της μεταξύ τους αγαστής, διαχρονικής συνεργασίας. Τονίζεται ότι το Αρχείο ΡΙΚ έχει κηρυχθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ως άλλος χώρος φύλαξης δημόσιων αρχείων, βάσει του Περί Κρατικού Αρχείου Νόμου 208/91.