«Καλημέρα σας». Ραδιοφωνική μετάδοση από το 1968 έως σήμερα

13 Φεβρουάριος 2019

«Λέμε στην Κύπρο πως η καλή μέρα αρχίζει από το πρωί. Και πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.» Μ’ αυτές τις σκέψεις το Ραδιοφωνικό ‘Ιδρυμα Κύπρου από τον Ιανουάριο του 1968 καθιέρωσε στα ραδιοφωνικά του προγράμματα την καθημερινή εκπομπή «Καλημέρα σας», της οποίας η μετάδοση συνεχίζεται από το Α΄ Πρόγραμμα Ραδιοφώνου, μέχρι σήμερα.

Η εκπομπή «Καλημέρα σας» μεταδίδει μηνύματα αγάπης, πίστης και αισιοδοξίας προς τους ακροατές του ραδιοφώνου του ΡΙΚ, γι’ αυτό και αγαπήθηκε πολύ όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Κρήτη και σε άλλα ελληνικά νησιά. Η επιτυχία της εκπομπής οφείλεται επίσης στην αρμονική συνεργασία ενός επιτελείου από παραγωγούς, συγγραφείς και τεχνικούς. Κείμενα του «Καλημέρα σας» εκφωνήθηκαν επί σειρά ετών από διάφορους λειτουργούς του Ιδρύματος. Αρχικά από τους Λύσανδρο Αβρααμίδη, Γλαύκο Ξένο, Άνθο Λυκαύγη και αργότερα από τους Μιχάλη Πασιαρδή, Μαρούσα Αβρααμίδου, Έλενα Χαραλάμπους, Αντρέα Ιακωβίδη και Βίκυ Νιούλικου.

Η επιθυμία των ακροατών να αποκτήσουν κείμενα της εκπομπής οδήγησε στην έκδοση από το Ραδιοφωνικό ‘Ιδρυμα Κύπρου των βιβλίων του «Καλημέρα σας».

Ανάμεσα στο αρχειοθετημένο υλικό της Βιβλιοθήκης ΡΙΚ βρίσκεται και η πρώτη έκδοση του «Καλημέρα σας», Λευκωσία 1971. Τα κείμενα της πρώτης αυτής έκδοσης ανήκαν στον Γλαύκο Ξένο.

IMG_20190207_151936.jpg