ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΡΙΚ

06 Απρίλιος 2023

Δεύτερη, μοναδική συνέντευξη του ποιητή των θαλασσών Νίκου Καββαδία, εντοπίσθηκε πρόσφατα και ψηφιοποιήθηκε στο Αρχείο του ΡΙΚ, στο πλαίσιο του Έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος». Το νέο, σπάνιο αρχειακό ντοκουμέντο, ανάγεται στον Οκτώβριο 1967, όταν ο Καββαδίας επισκέφθηκε την Κύπρο και μίλησε στην επίσης γνωστή ποιήτρια και συνεργάτιδα τότε του ΡΙΚ, μ. Πίτσα Γαλάζη. Η νέα συνέντευξη Καββαδία, διάρκειας 6,5 λεπτών είναι ραδιοφωνική και μεταδόθηκε στο Ραδιόφωνο του ΡΙΚ. Φυλάχθηκε στο ραδιοφωνικό Αρχείο στην κατηγορία «Αρχείο Φωνών» και εντοπίσθηκε ψηφιοποιήθηκε, αποκαταστάθηκε και αναρτήθηκε ήδη στην Πλατφόρμα «Ψηφιακός Ηρόδοτος».

Στη συνέντευξή του ο Νίκος Καββαδίας απαντά στις ερωτήσεις της Πίτσας Γαλάζη και δηλώνει ότι αγαπά την Κύπρο και τους ανθρώπους της, αλλά και το ψωμί, το κρασί και την φιλοξενία της. Εκφράζει την ξεχωριστή αγάπη που τρέφει για την θάλασσα, την οποία υπηρετεί για 39 χρόνια και υμνεί μέσα από τα ποιήματά του. Αναφέρεται στα πολλά ταξίδια που πραγματοποίησε με προορισμό την Αυστραλία, με το καράβι "Κερύνεια". Περιγράφει την προσωπική του γνωριμία με τους ποιητές Σικελιανό, Σεφέρη και Ελίτη, αλλά και τον Κύπριο Δημήτρη Λιπέρτη. Η Πίτσα Γαλάζη του ζητά να διαβάσει ένα από τα ποιήματά του και ο ίδιος επιλέγει και διαβάζει το "Πούσι", το οποίο έγραψε το 1940.

Το νέο ιστορικό ντοκουμέντο εντοπίσθηκε μετά από παράκληση χρήστη της Πλατφόρμας «Ψηφιακός Ηρόδοτος», στον οποίο η πρόσφατα αποβιώσασα Πίτσα Γαλάζη είχε αποκαλύψει την ύπαρξή του, με την παράκληση εντοπισμού του. Στην επικοινωνία του με το Αρχείο ΡΙΚ ο ραδιοφωνικός παραγωγός Φάνης Κρίγκος έγραψε: «Χαίρεται. Είμαι ραδιοφωνικός παραγωγός στο Κανάλι 6 της Λεμεσού. Εδώ και χρόνια έχω σε εξέλιξη μια έρευνα για τον Νίκο Καββαδία. Η προσφάτως αποβιώσασα, κύπρια ποιήτρια, Πίτσα Γαλάζη, σε μια συνέντευξη που μου παραχώρησε πριν λίγους μήνες, μου ανέφερε πως είχε γνωριμία και συχνή επικοινωνία με τον Νίκο Καββαδία, ο οποίος της παραχώρησε και την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη επί κυπριακού εδάφους, γύρω στο 1968, για λογαριασμό του Ρ.Ι.Κ. Σύμφωνα με την μέχρι στιγμής πληροφόρηση μου, το υλικό από το ιστορικό ετούτο ντοκουμέντο, είχε διαγραφεί από τη συγκεκριμένη κασέτα, για να καταγραφεί κάτι άλλο. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω αν έχετε κάποια πληροφορία επ’ αυτού του θέματος να με ενημερώσετε».

Η συνέντευξη, για την οποία το αίτημα, ήταν τελικά ραδιοφωνική και μοναδική στο είδος της. Μοναδική είναι και η τηλεοπτική συνέντευξη Καββαδία στο ΡΙΚ και στον Άνθο Λυκαύγη το 1965, η οποία επίσης διασώζεται στο Αρχείο ΡΙΚ. Αναδείχθηκε το 2020 και αφορά οπτικογράφηση του ποιητή σε κατάστρωμα πλοίου στη Λεμεσό. Η ανάδειξή της πριν από τρία χρόνια είχε γίνει viral στα διαδικτυακά δρώμενα.