Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις MEMNON – Βρυξέλλες

23 Απρίλιος 2019

Μία άκρως ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική ενημέρωση είχαν δύο από τα μέλη της Ομάδας του Ψηφιακού Ηρόδοτου ΙΙ ΡΙΚ, Σάββας Αντωνίου και Ρένος Μαυρίδης, σε πρόσφατη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Memnon στις Βρυξέλλες. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 27-28 Μαρτίου 2019.

Η βελγική εταιρεία Memnon Archiving Services έχει παραλάβει, στις 14 Ιανουαρίου 2019, τέσσερις χιλιάδες αρχειακά ντοκουμέντα, συνολικής διάρκειας 450 ωρών , με σκοπό να ψηφιοποιηθούν και να επιστραφούν στο ΡΙΚ, όπου θα τύχουν πλήρους τεκμηρίωσης από εξειδικευμένο προσωπικό. Στη συνέχεια θα διατεθούν για σκοπούς ελεύθερης θέασης και έρευνας στο κοινό, μέσω της ιστοσελίδας του Αρχείου του ΡΙΚ.

Τα μέλη της Ομάδας Ψ.Η. ΙΙ ΡΙΚ ξεναγήθηκαν στους χώρους όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία αποκατάστασης, καθαρισμού του φιλμ με υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα, καθώς και η διαδικασία σάρωσης και ψηφιοποίησης του υλικού. Ενημερώθηκαν από το εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας για την πλήρη διαδικασία διαχείρισης του αρχειακού υλικού και συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων που συναντήθηκαν στα διάφορα στάδια της πορείας ψηφιοποίησης του.

Η Ομάδα αποχώρησε εκφράζοντας την ικανοποίηση της από την πολύ καλή διαχείριση του υλικού και επιστρέφοντας μετέφερε στις εγκαταστάσεις του Αρχείου ΡΙΚ ψηφιοποιημένο υλικό, διάρκειας περίπου 100 ωρών, από φιλμ σε κασέτες Umatic. Το ψηφιοποιημένο υλικό θα τεκμηριωθεί και αναμένεται σύντομα να είναι έτοιμο για ανάρτηση του στην Πλατφόρμα του Ψηφιακού Ηρόδοτου ΙΙ www.digital-herodotus.eu.