ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ EURONEWS ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΗΡΟΔΟΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΡΙΚ

08 Απρίλιος 2024

Το έργο Ψηφιακός Ηρόδοτος και το Αρχείο του ΡΙΚ θα προβληθούν σύντομα σε ειδικό αφιέρωμα του Euronews. Για την ετοιμασία των σχετικών ρεπορτάζ ταξίδεψαν στην Κύπρο και επισκέφθηκαν τους χώρους του ΡΙΚ και του Αρχείου, δημοσιογράφος και κινηματογραφικό συνεργείο του Euronews. Η ομάδα βρέθηκε στο ΡΙΚ στις 03/04/2024 και κατέγραψε το υλικό, το οποίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις από τον Γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ Θανάση Τσώκο και την Προϊστάμενη του Αρχείου Φοίβια Σάββα. Ο κ. Τσώκος αναφέρθηκε στη σημασία του έργου Ψηφιακός Ηρόδοτος στην κοινωνία των πολιτών και η κυρία Σάββα ξενάγησε την αντιπροσωπεία στους χώρους του Αρχείου, εξηγώντας τις λεπτομέρειες του έργου και την απήχηση που αυτό είχε τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Το συνεργείο του Euronews κατέγραψε επίσης σκηνές από το Αρχείο και το πολύτιμο ιστορικό υλικό το οποίο διαχειρίζεται, καθώς και πλάνα από τους υπόλοιπους χώρους εργασίας στο ΡΙΚ. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα γυρίσματα εμπλουτίσθηκαν από ενάεριες σκηνές με τη βοήθεια drone.

Στις 4/4/2024 η δημοσιογραφική ομάδα του Euronews εμπλούτισε τα αφιερώματα για το Αρχείο του ΡΙΚ, με προγραμματισμένες συνεντεύξεις από πολίτες, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφων, οι οποίοι χρησιμοποιούν συστηματικά το υλικό το οποίο προβάλλεται μέσω του Ψηφιακού Ηρόδοτου. Χρησιμοποίηθηκαν τα παραδείγματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, το οποίο αξιοποιεί το αρχειακό υλικό του ΡΙΚ για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς και της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας «Πολυγνώση», η οποία εμπλουτίζει το υλικό της με τα αρχεία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. ‘Εγιναν επίσης κινηματογραφήσεις σε σχολεία, ενώ με τη χρήση drone θα προβληθεί και το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας.

Το Euronews θα ετοιμάσει συνολικά δύο αφιερώματα για τον Ψηφιακό Ηρόδοτο. Το πρώτο, θα προβάλλεται για δέκα ημέρες, τρεις φορές ανά ημέρα στην καθημερινή εκπομπή του Euronews, ενώ το δεύτερο θα φιλοξενηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του καναλιού Smart Regions - Latest episodes, latest news and updates about | Euronews

Το ΡΙΚ θεωρεί ότι η επιλογή του Euronews να εντάξει στα ειδικά του αφιερώματα τον Ψηφιακό Ηρόδοτο και την εργασία η οποία επιτελείται στο Αρχείο του αποτελεί αναγνώριση της απήχησης που έχει η απόφασή του να ανοίξει τα ιστορικά του αρχεία στην κοινωνία των πολιτών, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Η επισκεψιμότητα της επίσημης Πλατφόρμας του Αρχείου ΡΙΚ «Ψηφιακός Ηρόδοτος» https://www.digital-herodotus.eu/ έφθασε αισίως τις 328.000 χρήστες, με σταθερή αυξητική τάση.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την αναφορά στην επίσκεψη του Euronews από την επίσημη ιστοσελίδα του ΡΙΚ, καθώς και σχετικό βίντεο, όπως μεταδόθηκε στο Δελτίο Ειδήσεων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου: https://news.rik.cy/article/2024/4/4/to-euronews-etoimazei-duo-aphieromata-gia-ton-psephiako-erodoto-tou-rik-binteo/?fbclid=IwAR0VLcc-H5cIE0xamALyAQ8-gT1lnQ3zdSkR6OmE3PgT6m-bz_AQl_DbJq0

1. 8.4.24 Νews EURONEWS-AT-RIK-2.jpg