Δύο σπάνιες εκδόσεις της συλλογής «Απαντήστε Παιδιά», του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, αποκτήθηκαν πρόσφατα από τη Βιβλιοθήκη ΡΙΚ. Οι δύο εκδόσεις που αφορούν τα έτη 1966 και 1968 αποκτήθηκαν μετά από την ευγενική δωρεά του φίλου και συνεργάτη του Αρχείου, Σωκράτη Βαρνάβα και της λειτουργού του Αρχείου, Κούλας Χριστοδούλου αντίστοιχα. Συγγραφέας των βιβλίων ήταν ο παιδαγωγός Σωτήρης Μιχαηλίδης.
Η εκπομπή «Απαντήστε Παιδιά» καθιερώθηκε στην τηλεόραση του ΡΙΚ από το σχολικό έτος 1962-1963, παρουσιαζόταν κάθε Σάββατο βράδυ στις 7 μ.μ. και συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία για μία σχεδόν δεκαετία, μέχρι το φθινόπωρο του 1970 όπου και αντικαταστάθηκε με την εκπομπή «Παιδική γωνιά». Παρουσιαστής της εκπομπής ο Φρίξος Πετρίδης του οποίου το όνομα ταυτίστηκε με το πετυχημένο παιχνίδι γνώσεων. Ο Φρίξος Πετρίδης, γυμνασιάρχης, παρουσιαστής, υπουργός παιδείας, ένας οραματιστής για την παιδεία με καινοτόμες και ανατρεπτικές ιδέες για την εποχή του. Μαζί του στην παρουσίαση της εκπομπής η Αλίκη Φεραίου.
Η εκπομπή έκρυβε πίσω της την αγάπη για το παιδί και την έγνοια για την ορθή διαπαιδαγώγηση και πνευματική προκοπή του. Οι κωδικοποιημένες ερωτήσεις και απαντήσεις ξεπερνούσαν τα πλαίσια ενός «διαγωνισμού γνώσεων» και συνιστούσαν μία ευρύτατη προσπάθεια πνευματικής και αισθητικής καλλιέργειας των μικρών μαθητών. Στην εκπομπή λάμβαναν μέρος αρχικά μαθητές δημοτικών σχολείων της πόλης και προαστίων Λευκωσίας και αργότερα από το 1967 συμμετείχαν και παιδιά από τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου.
Τα παιδιά χωρίζονταν σε δύο ομάδες, την ομάδα «Ευαγόρας» και την ομάδα «Ονήσιλος». Η κάθε ομάδα επέλεγε τους δικούς της αντιπροσώπους κάθε φορά για να συμμετέχει στο τηλεπαιχνίδι. Το πρόγραμμα ολοκληρωνόταν σε τρεις γύρους. Στον πρώτο γύρο συμμετείχαν 4 παιδιά από κάθε σχολείο και έτσι, αν για παράδειγμα συμμετείχαν 24 σχολεία και από τις δύο ομάδες, τότε συμμετείχαν 96 παιδιά στον πρώτο γύρο. Στο δεύτερο γύρο επιλέγονταν 24 παιδιά, εκείνα που έδιναν τις πιο καλές και ικανοποιητικές απαντήσεις. Στον τρίτο γύρο συμμετείχαν 8 παιδιά, 4 από κάθε ομάδα, τα καλύτερα του δεύτερου γύρου. Νικήτρια ήταν η ομάδα που θα συγκέντρωνε τη μεγαλύτερη βαθμολογία και των τριών γύρων και όχι η τετράδα που θα κέρδιζε στον τελευταίο γύρο. Έτσι, μ’ αυτό τον τρόπο, ακόμα και στην τελευταία συνάντηση η κάθε ομάδα θα είχε τη δυνατότητα να ανατρέψει τις βαθμολογίες και να αναδειχθεί νικήτρια. Οι ερωτήσεις ανέρχονταν συνολικά στις 18 και δίνονταν ανά δύο σε κάθε ομάδα, πλην των δύο τελευταίων που δίνονταν ανά μία.
Όμορφες εποχές!