Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη - Τελετή Έναρξης του Έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος II»

12 Δεκέμβριος 2017

Έργο μοναδικής ιστορικής σημασίας

Φίλες και Φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην εκδήλωση έναρξης του Έργου Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ. Ενός φιλόδοξου προγράμματος μοναδικής ιστορικής σημασίας και προϊόν συνεργασίας του ΡΙΚ, του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου. Ενός Έργου που κύριο στόχο έχει την ψηφιοποίηση και τη διάχυση στην κοινωνία των πολιτών, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας αρχειακού υλικού, οπτικοακουστικού, έντυπου και μουσικού, το οποίο αφορά το σύνολο του Ελληνισμού.

Ως κάποιος που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την Ιστορία και έχει ασχοληθεί με αρχειακές πηγές, θέλω να τονίσω την αξία των αρχείων η οποία είναι ανεκτίμητη, τόσο για τους ερευνητές, τους Ιστορικούς και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όσο και για την κοινωνία γενικότερα. Πέραν του ότι αποτελούν σημαντικότατη πηγή πληροφοριών, είναι ταυτόχρονα και χώροι διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξάλλου, η αρχειακή κληρονομιά είναι μια πολύτιμη μαρτυρία για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε από τη μια τον πλούτο των αρχείων του ΡΙΚ και του ΓΤΠ, δύο φορέων που είχαν συσταθεί κατά τη διάρκεια της Αποικιοκρατίας και έχουν στη διάθεση τους μοναδικό και αποκλειστικό αρχειακό υλικό, και από την άλλη την Αναπτυξιακή Εταιρεία Νοτίου Αιγαίου με πλούσιες πηγές από το Αρχείο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Ρόδου, της περιόδου 1915-2006.

Η ψηφιοποίηση, λοιπόν, του αρχειακού υλικού των Τριών Φορέων, πέραν της ιστορικής σημασίας του εγχειρήματος θα συμβάλει στη σύσφιξη των σχέσεων της Κύπρου με τον ευρύτερο Ελληνισμό ενώ υλοποιεί πετυχημένα και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας.

Θερμά, λοιπόν, συγχαρητήρια τόσο στους τρεις φορείς – δημιουργούς του Ψηφιακού Ηρόδοτου, όσο και στα άτομα εκείνα που πίστεψαν και εργάστηκαν σκληρά για την υλοποίηση του Έργου.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία.