Χαιρετισμός του Γενικού Διευθυντή ΡΙΚ κ. Μιχάλη Μαραθεύτη - Τελετή Έναρξης του Έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος II»

12 Δεκέμβριος 2017

Υλικό υψίστης σπουδαιότητας στο Αρχείο μας

Κύριε Εκπρόσωπε,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Φίλες και Φίλοι,

Το γραφείο του Γενικού Διευθυντή του ΡΙΚ αποτελούσε πριν την σύσταση του Cyprus Broadcasting Service από το BBC, το γραφείο του Διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων που φιλοξενούνταν σε αυτό το τότε στρατόπεδο. Εξού και η σκοπιά, σήμα πλέον κατατεθέν του ΡΙΚ, έξω από το γραφείο που με φιλοξενεί σήμερα.

Πριν λίγες εβδομάδες λοιπόν και ενώ μιλούσα στο τηλέφωνο, πρόσεξα ένα εντοιχισμένο ντουλάπι και ρώτησα στην συνέχεια την ιδιαιτέρα μου αν ποτέ το είχε ανοίξει και τι φυλασσόταν εκεί. Όταν μου απάντησε ότι δεν θυμόταν να είχε ποτέ ανοίξει, το πράξαμε και βρεθήκαμε ενώπιον μεγάλων κουτιών από φιλμ με σημάνσεις του Cyprus Broadcasting Service με την ένδειξη CONFIDENTIAL, ήτοι ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ, και την περιγραφή «Cyprus issue talks 1954-1957», τις συνομιλίες δηλαδή για το Κυπριακό, την περίοδο που κυβερνήτης στο νησί ήταν ο Λόρδος Harding. Για το περιεχόμενο των συγκεκριμένων δε αρχείων έχουν ήδη κληθεί συνεργάτες μας ακαδημαϊκοί με στόχο την επιστημονική καταγραφή του υλικού, η οποία θα είναι σίγουρα υποβοηθητική όσον αφορά την σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και τις τότε εξελίξεις στο εθνικό μας ζήτημα.

Αν αναφέρω σήμερα αυτό το περιστατικό είναι ακριβώς για να υπογραμμίσω την σημασία του Αρχείου του ΡΙΚ, όπως βεβαίως και αυτή του αντίστοιχου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στην διαμόρφωση της ίδιας μας της ιστορίας. Είναι ακριβώς αυτή η σημαντικότητα που καθιστά αναγκαία την ψηφιοποίηση ακόμα περισσότερου υλικού, γεγονός που θα καθιστά την πρόσβαση σε αυτό ευκολότερη αλλά και σαφώς πιο ευέλικτη.

Το έργο για το οποίο βρισκόμαστε εδώ σήμερα δεν αποτελεί λοιπόν παρά ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης αυτού του στόχου και θα ήθελα να ενώσω και την δική μου φωνή στις υπόλοιπες που χαιρέτισαν την έναρξη του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ». Ενός έργου που θα επιτρέψει στο ΡΙΚ, όπως βεβαίως και στους υπόλοιπους εταίρους μας, να διαφυλάξει τον θησαυρό σε οπτικοακουστικό υλικό που διαθέτει και ο οποίος έχει πολλάκις φανεί χρήσιμος στην καταγραφή της σύγχρονης ιστορίας του τόπου αλλά και σε αυτήν ακόμα την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.

Κλείνοντας, καλωσορίζω θερμά τους φιλοξενούμενους μας από την Ελλάδα όπως επίσης και όλους όσους μας τιμούν με την εδώ παρουσία τους σήμερα και εύχομαι σε όλους όσους

εργάζονται για την διαφύλαξη σημαντικού αρχειακού υλικού, καλή συνέχεια στο πολυσήμαντο αυτό έργο που στην ουσία διαφυλάσσει το παρελθόν για να διασφαλίσει το μέλλον.

Program.original.jpg